ANUL ĂSTA SE POARTĂ LECTURA. FII ȘI TU LA MODĂ!


S-a lansat proiectul LECTURA ȘI AVENTURA, proiect de parteneriat între școlile „Petru Comarnescu” și „Teodor Balan”. A venit cu mare entuziasm alături de noi și domnul Cezar Căilean, director de marketing al „Alexandria Librării” și partener al proiectului. Domnul Nicolae Dărămuș, scriitor și publicist care ne este de multă vreme prieten, va fi din nou și dumnealui alături de noi. Dorim ca prin schimbul real de experienţă dintre participanţi să-i convingem pe copii de valoarea culturală şi spirituală a cărţii, deoarece în ultimii ani se observă o scădere a interesului faţă de lectură. 

Televizorul, jocurile video şi calculatorul sunt cele care au „furat” interesul copiilor şi chiar al adulţilor pentru a citi o carte. Contactul direct cu cartea este concurat mai ales de informaţia oferită de calculator. Unii părinţi nu mai reprezintă un model pentru copii din acest punct de vedere, pentru că nici ei nu citesc. Deşi în cadrul orelor de curs, parcurgând programa şcolară şi manualul, încercăm să dezvoltăm la elevi gustul pentru lectură, se pare că nu este suficient. Toți cei care au participat la lansare, au fost de acord că este necesar un asemenea proiect, pornit din dorința de a schimba orașul nostru, județul, România întreagă, prin lectură și au arătat un mare entuziasm față de activitățile propuse pentru anul acesta:


În luna noiembrie: CARTEA CARE M-A VRĂJIT - recenzie de carte: prezentarea cărții preferate în urma alcătuirii portofoliului de lectură pe baza cărții care preferate. Acest portofoliu va cuprinde un argument, rezumatul cărții, desene, citate preferate, comentarii, dialoguri cu personajele cărții și se va realiza încă de la începutul anului școlar. Tot în noiembrie vom organiza la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina manifestarea LECTURI URBANE: HUMORUL CITEȘTE: colectare, donație de carte și lectură în public. Activitate organizată ÎMPREUNĂ cu Alexandria Librării. 


În decembrie: „O poveste de Crăciun” - dramatizare după cartea cu același nume de Charles Dickens. „MICUL PRINȚ” ȘI MICUL ECRAN. Activitate – atelier cu elevi ai celor două școli implicate în proiect, pe tema lecturii în raport cu mass-media și Internetul, apoi vom face un sondaj pe tema opiniei elevilor despre avantajele lecturii, folosirii Internetului și privitului la televizor.


În luna ianuarie ne-am propus să urmăm PAȘII POETULUI și să sărbătorim nașterea lui Mihai Eminescu printr-un concurs despre viața și opera marelui poet, în urma și pe baza lecturii obligatorii a cărții „Viața și opera lui Mihai Eminescu” de George Călinescu, dar și un scurt recital de poezie din creația poetului Mihai Eminescu, împreună cu o expoziție de desene inspirate din opera acestuia. 

În februarie: OCHELARIADA: ziua porților deschise la care vor participa părinții, bunicii, mătușile și unchii, povestindu-le copiilor despre experiența lor de lectură. Vor avea loc dezbateri despre ce se citea acum douăzeci sau acum patruzeci de ani în școală și ce se citește acum. Vom cunoaște CARTEA CĂLĂTOARE (PRIN SPAȚIU ȘI TIMP) – o carte în alb, confecționată de către copii, care se va completa de către toți membrii familiei, cu impresii despre lectură, amintiri, imagini. Poate că vom face și o expoziție-anticariat de cărți vechi. Luna martie va fi dedicată în întregime mamelor, prin organizarea unui concurs de eseuri cu titlul MAMA ÎN LITERATURĂ, despre felul în care apare imaginea mamei la diferiți scriitori: Ion Creangă, George Coșbuc, Mircea Cărtărescu, Mihai Eminescu și alții, dar și un recital de poezie despre mamă la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina. La clasă vom face compuneri libere dedicate mamelor noastre. În aprilie, Ministerul ne-a oferit cadou o săptămână de activități extrașcolare și extracurriculare, numite ȘCOALA ALTFEL, așa că vom profita de acest timp, încurajând lectura prin diferite activități interesante: TRENUL DE LECTURĂ (pe parcursul unei călătorii cu trenul la Vatra Dornei, elevii vor citi, fiind astfel un exemplu pentru ceilalți călători, apoi vom face un concurs de postere pe baza cărții citite în TRENUL DE LECTURĂ. Dacă tot avem mai mult timp, ne vom întâlni din nou cu domnul Nicolae Dărămuș, scriitor și publicist, care ne va vorbi despre cărți dar și despre ziare, din care, de asemenea, se învață. Vom pregăti sceneta „BOOK-noul dispozitiv de cunoaștere”. Vom lua interviuri persoanelor interesate de cărți pe care le vom întâlni în această săptămână în Biblioteca Orășenească și în Alexandria Librării,  interviuri care vor apărea în revista școlii și în ziarul proiectului „Lectura și aventura”. 


Luna mai va sta sub semnul LECTURII ÎN PUBLIC. Vom face exerciții de lectură în parc, pe băncile din fața Alexandria Librării, în Ariniș, pentru a-i îndemna să citească pe toți copiii și locuitorii orașului.
În iunie va fi un moment de bilanț și de evaluare a activităților desfășurate pe tot parcursul anului. Vom lansa, de 1 iunie, în cadru festiv, ziarul proiectului, ziar realizat de către elevii participanți. Vom mediatiza proiectul în mass-media locală și vom face schimb de experiență on-line cu colegii din Spania. Vom face referate, statistici, grafice, și vom planifica împreună activitățile din anul școlar următor.
Așteptăm adepți!